T.O.M.U. I Leirilehti I Kajo2022

Miksi partiopaidalla on kaksi virallista väriä?

Sininen ja ruskea partiopaita – Miksi on kaksi virallista väriä?

Suomen Partiolaisilla on kaksi virallista partioasun väriä, sininen “mustikka” ja ruskea “rusakko”. Mutta miksi Suomessa partiolaisilla on kaksi virallista väriä? 

1910 Partioliikkeen rantautuessa Suomeen matkittiin partioasusteissa brittiläistä käytäntöä esikuvanaan Etelä-Afrikan poliisivoimien khakinvärinen univormu. Niinpä partiopoikien partiopaidan väriksi omaksuttiin khakin/ruskean värinen paita. Ainakin vuodesta 1923 lähtien osa meripartiolaisista (yksi vartio Partiosisseistä Turussa) siirtyi ruskeasta partioasusta käyttämään sinistä partioasua. 

1930-luvulla tapahtui jakaantuminen partioliittoihin. Vuonna 1931 NMKY:n (Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys) ja NNKY:n (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys) lippukunnat muodostivat oman NMKY:n partioryhmän ja NNKY:n partioryhmän. NMKY:n sekä NNKY:n partioryhmät ottivat käyttöön siniset partiopaidat ja myöhemmin ryhmien nimet muuttuivatkin “Siniset Partiopojat” ja “Siniset Partiotytöt” muotoon. Tästä tulee myös usein Sinisistä Partiopojista ja Sinisistä Partiotytöistä käytetty ilmaisu ”sininen liitto” ja Suomalaisesta Partiopoikainliitosta (SPPL) käytetty ilmaisu “ruskea liitto”. Siniset partiotytöt suosivat partiopaidan sijasta sinertävää partiomekkoa ja muut pääosin ruskeaa partiomekkoa. 

1941 perustettiin Suomen Partiopoikainjärjestö (SPJ), jossa otettiin käyttöön yhtenäinen ruskea partiopaita. Tässä paidassa oli vain kolme nappia ja se ei ollut niin univormumainen kuin myöhemmin tullut paitamalli. 

1974 Suomen Partiolaisten perustamisen jälkeen tuli voimaan uusi partioasu- ja merkkiohjeistus ja sen kanssa uusi sininen partiopaita. Jo Suomen Partiolaisia perustettaessa 1972 päätettiin ottaa käyttöön kaikkia yhdistävä paitamalli ja väriksi päätettiin sininen. Uusi partioasu perustui eräpoikapuseroon siniseksi muutettuna. Kaikki lippukunnat eivät kuitenkaan hyväksyneet uudistuksia, vaan käyttivät sekä teettivät edelleen ruskeita puseroita. 

1982 palattiin askel taaksepäin kohti partion juuria. Uusi paitamalli oli huomattavasti univormumaisempi kuin edeltäjänsä ja uutta mallia tuli myyntiin sekä sinisenä että ruskeana ja muistutti materiaaliltaan ja kuosiltaan partiopoikien puseron perinteistä mallia. Uudistuksessa palattiin kahden virallisen partiopaidan rinnakkaiseloon suomalaisessa partioliikkeessä. 

2005 partiopaita uudistettiin jälleen. Paidan väriä vaalennettiin ja rintataskujen napit vaihdettiin tarroiksi. Partiopaita saavutti nykyisen muotonsa, josta valmistetaan kahta versiota, sininen “mustikka” ja ruskea “rusakko”. 

Nykyisinkin Kajolla on käytössä vuoden 2005 partiopaitamallit, jonka takia voit ihailla päättäjäisissä sekä ruskeita että sinisiä partiopaitoja. Useimmat partiolippukunnat käyttävät sinistä partiopaitaa, ruskeaa partiopaitaa käyttävät osa lippukunnista historiallisista syistä sekä osa eräpartiolaisista ja metsänkävijöistä. 

Mielenkiintoinen fakta vielä lopuksi: Limingan Niittykärpillä on käytössä Suomen oloissa poikkeuksellisesti vihreä partiopaita. 

Lähteinä käytetty: 

Kuva: Nette Laine

Teksti: Kale Koivunotko

Exit mobile version