T.O.M.U. I Leirilehti I Kajo2022

Kajoneuleilla leiritunnelmaan jo tammikuusta 

Mitä tapahtuu, kun leirin organisaation kokoukset ovat täysin etänä ja maassa leviää neulontabuumi? No Kajon omalla tunnuksella oleva Kajoneule tietysti! 

Kajo tunnuksen värikäs salmiakkikuvio sai leirin organisaatiossa neulojien sormet syyhyämään. Tässähä Kajon organisaatiosta löytyikin useampia käsitaitoisia ihmisiä n on täydellinen malli neulottavaksi! ja onhan Kajoneuleen lisäksi tehty niin villasukkia, pipoja kuin tossujakin. Tiesitkö myös, että yksi ensimmäisiä sisäisen viestinnän kanavia oli ”Kajon neulekerho”? Siitähän se ajatus sitten kehittyi kohti kaikille yhteiseen yhteisneulontaan.   

Janna Rintamaa ja Anne Taljavaara-Gore toimivat neuleen äitihahmoina, suunnittelijoina ja toteuttajina. Tarina kertoo, että molemmat heistä ovat vannoutuneita käsityöharrastajia ja he vähän vitsillä heittivät Kajo-pestiä hakiessaan, että sitten tehdään Kajoneule, mikäli heidät pestiin valitaan. No valinta kävi ja Kajoneuleen yhteisneulonta on maalissa. 

Miksi päädyitte juuri villapaitaan? 

”Useissa islantilaisissa villapaita malleissa on hyödynnetty hieman Kajon salmiakkikuvion kaltaisia kuvioita, ja mielestämme tunnus sopi täydellisesti juuri villapaitaan. Lisäksi Kajon organisaatiossa oli jo lähtenyt ensimmäiset neulomaan sukkia, niin halusimme tehdä jotain omaa.” Rintamaa kertoo taustaa villapaidan valinnalle 

Kajoneule toteutettiin yhteisneulontana, jossa ohje paljastettiin pala kerrallaan ja sitä neulottiin samanaikaisesti muiden kanssa. Neuleen ensimmäinen osa julkaistiin 29.12., ja tämän jälkeen joka viikon sunnuntaina julkaistiin uusi osa. Ensimmäiset neuleet valmistuivatkin sopivasti kevät-talven hangille 27.2. 

Minkälainen prosessi neuleen suunnittelu on ollut? 

”Kesällä 2021 lähdin jonain iltana hieman miettimään ja leikkimään netistä löytyvillä neuleiden suunnittelu ohjelmilla Kajoneuleen kuviota. Loppukesästä oli Johtajatulet ja jostain syystä päätin, että sinne pitää saada ensimmäinen versio paidasta mukaan. No siihen paitaan en ehtinyt hihoja tekemään, mutta kuvio oli valmis. Johtajatulilla neuleen bongasi Kajolla leirikokemuksen päällikköinä olevat Noora Qvick ja Aura Pajamo ja he innostuivat ideasta! Annella on käsityöopettajaopiskelijana pääsy tietokoneohjelmaan, joka laskee neuleohjeita, joten saimme sen avulla tehtyä pohjan ohjeelle.” Rintamaa taustoittaa suunnitteluprosessia.  

Yhteisneulonnan yksi tärkeä puoli on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, vaikkakin kaikki erillään. Kajoneuleella oli oma aihetunniste Instagramissa #KajoneuleKAL, jossa pääsee ihastelemaan upeaa neuleiden väriloistoa. Tämän lisäksi neulojille perustettiin oma Facebook-ryhmä ”Kajo-neule”. Ryhmässä on huikeat 1 462 jäsentä! Neuleita onkin bongailtu leirillä jatkuvasti ja uskallan väittää, että ne eivät ole keneltäkään jääneet huomaamatta.  

Kajoneuleiden yhteiskuva
Leirina aikan otettu yhteiskuva keräsi yhteen monta värikästä Kajoneuletta.

Miltä tuntuu nähdä oma suunnittelema paita lähes jokaisella vastaantulijalla? 

”Onhan se todella hämmentävää ja jopa hullua! Tällainen lähes vitsistä lähtenyt juttu on nyt näin iso, ja moni on ollut siinä mukana. Varsinkin leirin alkupuolella paitoja näki todella paljon viileämpien säiden seurauksina, ja yhteiskuvassa määrän todella huomasi! On myös ollut todella hienoa nähdä, että neuleesta on tehty omia versioita. Kaksiväriset ovat olleet hienoja, ehkä pitäisi itsekin sellainen vielä tehdä” Rintamaa pohtii lopuksi. 

Aivan kaikki paidat eivät Kajolle ehtineet valmistua, mutta partiolaisen can do -asenteella paitoja neulotaan myös leirillä. Ja saahan nuo vielä-ilman-hihoja olevat paidat kuitenkin kokea Evon pölyt ja helteet. Paidat toivottavasti tulevatkin myös jatkokäyttöön seuraavilla leireillä, retkillä ja tapahtumissa. Hieno muisto, joka lämmittää, kirjaimellisesti.  

Paidan suunnittelija Janna Rintamaa toi myös oman paitansa Kajolle, kuten asiaan kuuluu

Teksti: Johanna Reponen

Kuvat: Petteri Keskikuru, Johanna Reponen

Exit mobile version