Site icon T.O.M.U. I Leirilehti I Kajo2022

Vastuullisuus Kajolla: Rauhalaakso oivalluttaa ja näyttää esimerkkiä

Rauhalaaksosta tunnelmia

Kajon ohjelmalaaksoissa osallistujat pääsevät kokemaan ja tekemään kiehtovia aktiviteetteja. Esimerkiksi Rauhalaaksossa selviää, mitä tapahtuu Vapaakaupungissa, Mediatalossa, Valtion konttorissa ja Mielenosoituksessa.

Mutta mitä ohjelmalaaksoista tiedetään vastuullisuuden näkökulmasta? Vastuullisuus eli kestävän kehityksen tavoitteiden mukainen tapahtumanjärjestäminen ja tavoitteiden edistäminen on huomioitu Kajoa tehdessä monilla tavoilla. Tässä jutussa tarkastelemme näitä tapoja Rauhalaakson kautta.

Ohjelmasisältö kestävän kehityksen edistämisenä

Rauhalaakson eri tapahtumapaikat – Vapaakaupunki, Mediatalo, Valtion konttori ja Mielenosoitus – piirtävät esiin rauhan rakentumista. Yhden iltapäivän aikana laaksossa kävijä tutustuu juonellisen laaksoseikkailun tehtävien myötä isoihin ja tärkeisiin teemoihin: oikeudenmukaisuuteen, empatiaan, neuvotteluun ja medialukutaitoon.

Rauhan edistäminen on paitsi pysyvä teema partiossa, myös osa kestävän kehityksen tavoitteita. Itse ohjelmasisältö edistää kestävää kehitystä tutustuttaessaan meitä rauhaan ja sen rakentamisen tapoihin. Kajon ohjelmien ja koko leirielämyksen kautta syntyvät opit ja oivallukset kestävyydestä ovatkin iso osa sitä, miten me kajolaiset rakennamme osaltamme kestävämpää maailmaa.

Kuinka järjestää laakso vastuullisesti?

Pelkkä kasvatusvaikutus, niin sanottu kädenjälki, ei kuitenkaan riitä kestävän ja vastuullisen leiriohjelman toteuttamiseen. Ohjelmalaakso itsessään täytyy järjestää vastuullisesti. Tämän eteen on tehty hyvää työtä kaikissa Kajon ohjelmalaaksoista. Esimerkissämme Rauhalaaksossa vastuullisuustyö konkretisoituu kierrätyskeskusyhteistyöhön, digitaalisesti toteutettuihin sisältöihin ja kestävään materiaalien käyttöön panostamiseen.

Laaksojen järjestämisessä tehty kierrätyskeskusyhteistyö tarkoittaa, että laaksossa käytettäviä tavaroita on saatu käytettynä ja edullisesti kierrätyskeskuksesta. Leirin jälkeen tarpeettomat tavarat voidaan myös palauttaa sinne. Näin säästetään luontoa ja toimitaan myös taloudellisesti vastuullisella tavalla. Rauhalaaksosta käsin koordinoidussa kierrätyskeskusyhteistyössä ovat mukana myös muut laaksot.

Digitaalisesti toteutetut sisällöt ovat sitä, että osa teksteistä ja tehtävistä on toteutettu aineettomasti. Sovelluksia ja QR-koodien käytetään perinteisten tulosteiden ja laminoitujen tekstilappujen rinnalla. Samalla vältytään kertakäyttöisten, aineellisten materiaalien tuottamiselta.

Kestävään materiaalien käyttöön panostaminen on tarkoittanut erityisesti laajaa keskustelua tarpeellisista materiaaleista. Laaksosta on haluttu tehdä hieno ja mukaansatempaava, mutta samalla on haluttu välttää turhan tavaran ostamista. Esimerkiksi laaksoympäristön tunnelman luomisessa on pyritty valitsemaan huolellisesti se, mitkä tavarat ovat tärkeitä ja minkä “turhan krääsän” voi jättää pois. Iso osa laakson rekvisiitasta on hankittu käytettynä tai lainattu tekijöiltä itseltään.

Vastuullisuuden tavoittelun keinoja tehdään myös näkyväksi laaksokävijöille: Valinnoista on kerrottu laaksoihin sijoiteltujen kylttien avulla.

Vastuullista partiota konkretia edellä

Rauhalaakson ohjelmamestari Maria Arro painottaa konkreettisen vastuullisuustyön merkitystä: “Vastuullisuudesta on helppo kertoa niin, että sanoilla boostataan sellaistakin, jota ei ole välttämättä tehty. Meille tärkeintä on keskittyä konkreettisiin asioihin, joita laaksoissa on vastuullisuuden eteen tehty.”

Teksti: Kajon vastuullisuustiimi

Kuva: Usva Saloheimo

Exit mobile version