Wc-kympin pesti. Ei turha pesti.

Voisitko sinä kuvitella olevasi suurleirillä, jossa ei olisi vessoja tai vessoissa ei olisi paperia ja ne olisivat muuten likaisia. Onneksi Kajolla ei tarvitse sellaisesta huolehtia leirin mahtavan wc-tiimin ansiosta. Millainen wc-kympin pesti sitten on?

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Sakke, Turusta ja kotilippukuntani on Kaarinan ristiritarit.

Mikä ihmeen wc-kymppi?

Wc-kymppi on wc-tiimin lähiesimies. Tehtävänä on hoitaa vessoja.

Mikä pestissä on parasta?

Pääsee kiertämään koko leirialuetta ympäri ja näkemään mitä missäkin on. Näkee paljon ihmisiä ja vessat ovatkin yllättävän sosiaalinen paikka, kun törmää ihmisiin ja tulee keskusteltua asioista.

Mikä on pestin ikävin asia?

Ehkä se, kun päivät venyvät aika pitkiksi. Herätys on hiukan ennen kuutta ja yleensä nukkumaan pääsee puolen yön jälkeen.

Miksi juuri tämä pesti?

Halusin tehdä jotain ihan muuta, mitä olen tehnyt ennen suurleireillä. Roihulla olin alaleirin johtaja, mikä on ihan erilainen homma. Toisaalta minulla on niin monta isoakin pestiä takana, että halusin välillä tehdä jonkun sellaisen, mihin voi vain tulla tekemään.

Mitä kaikkea sinun pestiin kuuluu leirillä?

Minulla on pieni tiimi, mitä johdan ja yhdessä tiimin kanssa me kierrämme bajamajat, täytetään niihin vessapaperit, siivotaan roskat lattialta ja vessojen ympäristöstä, vaihdetaan roskapussit tarpeen vaatiessa ja täytetään saippuat. Siinä on ne päätehtävät.

Miten koet, että ihmiset suhtautuu tällaiseen vessapestiin?

Meillä on nyt ollut alku leirin ajan samoajia aina pari vartiota päivässä auttamassa ja tekemässä heidän omaa leiripestiä. Poikkeuksetta suhtautuminen on ollut varauksellista ja kun on kysytty ketkä lähtevät vessoille ja ketkä jätehuoltoon, niin vessapesti ei ole se halutuin, mutta pestin suorittamisen jälkeen he ovat ilmoittaneet tulevansa uudestaankin tähän. 

Ja tämä pestihän on aika helppo, kun me ei jouduta pesemään tai tyhjentämään vessoja, kun sen hoitaa meidän yhteistyökumppani. Toinen mikä samoajia varmaankin motivoi on se, kun se koko pestiaika ei kulu tähän ja pääsee pois vähän aiemmin.

Mitä uutta olet oppinut pestistä tähän mennessä?

Ainakin olen oppinut sen, kuinka paljon tällainen leiri käyttää vessapaperia ja saippuaa.

Onko sinun omat ennakkoluulot muuttuneet pestin tekemisen myötä?

Aika hyvin osasin arvioida, että mitä tämä on, mutta kyllä minutkin on yllättänyt se kuinka siisti pesti tämä loppujen lopuksi on. Odotin enemmän sellaista siivoustyötä, mutta kiitos koko leirille, kun vessat ovat pysyneet siistinä.

Onko jotain vinkkejä ja terkkuja tulevaisuuden wc-ihmisille ja wc-kympeille?

Suosittelen pestiä. Varatkaa tähän hyvä tiimi. Meillä on hyvä tiimi, joka on tehokas ja itseohjautuva, niin homma sujuu ja vessat pysyy kunnossa.

Toivon, että loppuleiri sujuu vessojen osalta yhtä hyvin kuin tähänkin mennessä. Siellä on paperia vessoissa ja saippuaa käsienpesu paikalla. Jatketaan samaan malliin.

Teksti: Mona Kela

Kuva: Sakari Warron arkisto