Oletko veden visionääri vai ulapan untuvikko? Itse tajusin Uponorin radalla olevani vedestä puhuttaessa optimisti, joka ei tiedä urbaanista vesisanastosta sanaakaan.
Heti leiriin saapuessani kävin tutustumassa Uponorin rastirataan, jonka löysin nopeasti Kajon leirisuoralta. Vaikka olin vielä hiukan häkellyksissä ja sekaisin siitä missä mikäkin oli, löysin nopeasti Uponorin pisteen ja tutustuin veteen ja leiriin nopeasti ja tehokkaasti.
Siis mikä Uponor?
Uponor on pohjoismaissa ympäristö- ja yhdyskuntatekniikan putkijärjestelmien toimittaja, joka näkyy myös rastiradan teemassa. Kysymykset käsittelevät veden käyttöä ja liikkeitä urbaanissa ympäristössä. Kumppanikylän pisteellä totean että kuulostaa simppeliltä: lataa Seppo-sovellus, kirjoita koodi ja lähde liikkeelle! Näen itseni ja rastit kätevästi Sepon kartalta, josta näkyy hyvin myös leirialue yläilmoista.
Pian kuitenkin huomaan, että tulee käsitteitä, joista minulla on vain hämäriä muistikuvia. Harmaa vesi, hulevesi, mitä nämä oikein ovat? Alkaa hiukan jännittää, joudunko kirjoittamaan kajolaisille, että sain yhteensä nolla pistettä koko tehtävästä.
Rastirata veden äärellä
Vesi on Suomessa erittäin yksinkertainen osa elämää, jota ei tarvitse kauheasti miettiä. Hanasta saa aina puhdasta vettä, uimapaikkoja on pilvin pimein ja hirveästi sen hinnastakaan ei tarvitse huolehtia. Uponorin rastirata muistuttaa hyvin siitä, että vesi ei olekaan niin yksinkertainen asia. Rastit vievät minua ympäri leiriä paikkoihin, joista ei aina muista edes ajatella kuinka olennaisesti vesi liittyy niihin.
Rastit päästävät myös oikein kunnolla seikkailemaan leirialueella. Ohitan rakenteilla olevan ohjelmalaakson, sahaavan raksalaisen ja yhtäkkiä huomaan olevani ihanan rauhallisessa järven rannassa. Avajaisten alkaessa huomaan jo oppineeni paljon vedestä, mutta myös leirialueesta. Ja pari rastia on vielä jopa käymättä!
Kerää pisteitä omalla tahdilla
Seuraavana aamuna leirillä liikkuminen tuntuu jo helpommalta. Ohitan hampaita peseviä partiolaisia ja nappaan pari mustikkaa matkan varrelta veden ääreen. Rastit ovat kivasti hieman erilaisia ja lopulta huomaan iloisena, että tiesinkin jotain rastin aiheista! Pisteitä kertyi kivasti 600 pistettä.
Uponorin rastiradan aihe on kiinnostava ja rastit ovat kiva tapa oppia nopeasti liikkumaan leirialueella. Loppujen lopuksi olen erittäin tyytyväinen rataan, mutta yhtä asiaa jäin kaipaamaan: nimittäin enemmän teitä pelaajia, joita voisi spottailla rasteilta!
Teksti: Meeri Mäkinen
Kuva: Anna Asteljoki
Kuvassa asennetaan Uponorin lahjoittamaa putkea maahan.
Massatapahtuma luonnon ehdoilla
Kun Kajo-leiriä ryhdyttiin suunnittelemaan, oli myös Uponor valmiina. Se lahjoittaa leirialueelle vesijohtoverkoston, tiski- ja suihkuvesien käsittelyjärjestelmän sekä viemäriputket.
”Haluamme tukea hienoa tapahtumaa. Koemme, että meillä on paljon yhteisiä arvoja – niihin kuuluvat muun muassa luonnon kunnioittaminen ja suojeleminen. Tämä näkyy siinäkin, että vaikka Kajo on massatapahtuma, siitä ei jää luontoon jälkiä”, Uponorin tuotetiedon hallinnasta vastaava Kati Perttilä sanoo.
Suuren telttakaupungin vesihuollon rakentamiseen tarvitaan paljon materiaaleja.
”Alueelle on asennettu kahdeksan kilometrin verran juoma- ia vesiputkia. Tiski- ja suihkuvedet eli harmaat vedet puhdistetaan neljäntoista Uponor Rain Garden -hulevesisuodattimen avulla. Viemäriputkia alueelle on asennettu muutamia satoja metrejä”, kertoo Uponor Infran myyntijohtaja Seppo Rautiainen.
Leirillä käytettävät materiaalit jäävät partiolaisille.
”Putket, jotka kulkevat maan päällä, korjataan toki tapahtuman jälkeen pois. Osa maahan kaivettavista Rain Garden -hulevesisuodattimista saatetaan kuitenkin jättää paikoilleen, jotta ne voivat palvella myös tulevia tapahtumia ja alueen retkeilijöitä”, Rautiainen kertoo.
Vesihuoltojärjestelmän asennustöistä ovat vastanneet partiolaiset itse.
”Partiolaisilla on oma, osaava rakennusporukkansa ja mukana on myös putkialan ammattilaisia.”
Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys
Uponor oli mukana tukemassa myös kuusi vuotta sitten järjestettyä Roihu-finnjamboreeta. Nyt järjestettävällä Kajo-leirillä Uponor haluaa kertoa puhtaan veden merkityksestä sekä suomalaisesta vesiosaamisesta.
”Täällä Suomessa on helppo ajatella, että hyvä, puhdas vesi on itsestäänselvyys: sitä tulee, kun väännämme hanasta tai huuhtelemme vessan. Haluamme osaltamme lisätä ymmärrystä siitä, että ihan näin ei ole – turvallinen, toimiva vesihuolto edellyttää valtavasti työtä ja huippuosaamista”, Rautiainen sanoo.
Teksti: Matti Välimäki