Telia opettaa medialukutaitoa

Yksi Kajon läheisistä yhteistyökumppaneista on Telia. Suoralla kävellessäsi oletkin saattanut huomata Telian Kontin tai ehkä jopa käynyt pelailemassa PlayStation 5 -konsolilla, joka Kontilla on testattavissa. Telia on tehnyt yhteistyötä myös laaksoissa. Tänään päätämme selvittää, miltä tämä yhteistyö käytännössä näyttää. Nappaamme kuvaaja-Krisin mukaan ja otamme suunnaksemme Rauhalaakson. On jo melkein lounasaika ja suora tulvii keittiöihin suuntaavista leiriläisistä. Pilvet ovat väistyneet ja kesä tuntuu taas muistavan, millaista on olla kesä.

Saavumme Rauhalaaksoon, ja joudumme kysymään apua muutamalta vastaantulijalta, kunnes löydämme Telian rastit. Neljä valkoista telttaa sisällään mattoja, pölkkypenkkejä ja televisionäytöt seisovat ylväinä Rauhalaakson Mediatalo-alueen reunalla. Yhdessä teltassa on ryhmä tehtävää suorittavia leiriläisiä, muut ovat tyhjillään. Kaikki ovat syömässä. Tulemme ehkä hiukan huonoon aikaan. Meitä tervehtii rennon oloinen rastihenkilö, jolle selitämme haluavamme testata rastia samalla tavalla, kuin laaksoja kiertävä leiriläinen tekisi. Moikkaan paria lippukuntatuttuani, ja sillä aikaa rastihenkilö juttelee kollegani Kalen kanssa rastista.

Aikuisen on yllättävän helppoa esittää netissä nuorempaa, kuin oikeasti on. Moni netin käyttäjä ei välttämättä edes tunnista, milloin kyseessä on aikuinen ja milloin oman ikäinen nuori. Telian rastin tarkoituksena onkin näyttää nuorille, kuinka helppoa oma ikänsä on huijata. Rastia suorittava vartio keskustelee keskenään Discord-serverillä kuin keskustelisivat normaalisti kavereidensa kanssa. Kaikilla on käyttäjänimet, eivätkä vartion jäsenet tiedä, kuka juttelijoista on kuka. Serverillä on mukana myös yksi aikuinen, joka teeskentelee olevansa muiden juttelijoiden ikäinen. Suorittajien on äänestettävä, kuka on aikuinen.

Telian rastilla taidot opitaan tekemällä. Kiia Sulko Harjusiskoista (vas. kauimpana), Emilia Honkanen Roineen tytöistä, Maija Taitto Roineen tytöistä (oik. kauimpana) ja Ida Jurvanen Harjusiskoista.

Rastihenkilö kertoo meille, että hän on jäänyt kiinni esimerkiksi siksi, että pisti lauseen perään pisteen. Nuoret ovat nokkelia. Päätämme pelata viiden hengen porukallamme, joka teltalla sattuu olemaan. Koska meitä on pelaamassa vain aikuisia, on yhden ikäistämme esittävän löytäminen hieman vaikeaa. Onneksi edellisestä ryhmästä oli vahingossa jäänyt serverille yksi tarpojaikäinen, joka on juttelussa aktiivinen. Peli oli siis tällä kertaa ”tunnista tarpoja”-systeemillä. Istumme teltan pölkkypenkille, ja lataamme puhelimiimme Discord-sovelluksen, kuten näytöllä olevassa ohjeessa neuvotaan. Katsomme lyhyen videon, jossa somepersoona Andreas Tolonen kertoo netin vaaroista. Näpyttelemme käyttäjänimiksemme nimet, jotka meille lapuilla jaettiin. Peli alkaa.

Diver_38: ootteks Kajolla

skemppu: no arvaa

hona77: mutsis on

Aada: *GIF, jossa muumihahmo tanssii*

skemppu: *kuva, joka sisältää härön läpän*

hona77: mä ja sun mutsis

Diver_38: mis asutte

Niilo: kotona

Diver_38: missä sun koti on

hona77: mutsis tietää kyl

(nimet muutettu)

Keskustelu vaikutti melko paljon tarpojaikäisten keskustelulta. Tehtävä oli melko vaikea ja muut pelaajat luulivat minua tarpojaksi. Itsekin veikkasin väärin. Nauramme huonoille vitseille, joita alennuimme juuri heittämään esittäessämme tarpojaikäisiä. Koska kaikki oikeasti rastia suorittavat leiriläiset ovat syömässä, eikä kuvia suoritustilanteesta ole siis mahdollista ottaa, päätämme huikata heipat rastihenkilöille ja suunnata itsekin syömään. Sovimme tapaavamme toimittajakollegani ja kuvaajan kanssa uudestaan ruoan jälkeen, jotta käymme nappaamassa muutamat kuvat ja vierailemassa vielä Telian Kontilla leirisuoralla.

Neljänkymmenenviiden minuutin kuluttua tapaamme taas. Käymme Mediatalon rastilla nappaamassa parit kuvat, jonka jälkeen suuntaamme kohti Telian Konttia. Kävelymatkalla puhumme rastista. Olimme samaa mieltä siitä, että se täytti kaikki hyvän partiorastin piirteet: joukkue teki yhteistyötä, opetus opittiin tekemisen, ei luennon tai pelkän videon kautta ja rastilla oli hyvä meininki. Varsin onnistunut kokemus.

Playstation 5 -konsolilla on kova kuhina.

Telian Kontilla käy kuhina. Testattavissa olevalla PlayStation 5 -pelikonsolilla pari poikaa pelailee peliä, jossa robotin näköinen hahmo juoksee ympäriinsä avaruuden näköistä pelikenttää ja tappaa pahiksia. Pojat ovat ilmeisesti veljeksiä, ja isoveli opettaa pikkuveljelle, miten peliä pelataan. Poikien takana muutama muu odottelevat pelivuoroaan. Päätämme Kalen kanssa suorittaa Kontilla medialukutaitotestin, joka koostuu kahdeksasta kysymyksestä, joissa on esimerkkejä vale- ja oikeista uutisista, somepostauksista ja muista teksteistä. Esimerkeistä piti tunnistaa, olivatko uutiset tosia tai päättää, jakaisiko postauksen kaverille. Testissä oli myös vinkkejä esimerkiksi käänteisen kuvahaun käyttöön tiedon tarkistamisessa.

Pelasin testin läpi tuloksella 15/14, sain pisteen myös lisäkysymyksestä. Palkinnoksi sain lakupatukan, joka maistui lounaan jälkiruoaksi. Kale sai 14/14, hän hämääntyi Twitterpostauskysymyksestä, joka oli minullekin kova paikka. Lähdemme kohti leirilehden toimitusta hyvillä mielin, positiivisesti yllättyneinä tehtävien hauskuudesta ja opettavuudesta.

Partioleirien kehitys kulkee käsi kädessä tekniikan kehityksen kanssa. Ensimmäisillä Suomen suurleireillä ajatus sähköistä, tietokoneista tai puhelimista oli varmasti absurdi. Nyt Telian avulla Kajosta on tehty toimiva kokonaisuus, jossa mobiili- ja sähkölaitteiden käyttö on sujuvaa eikä häiritse leirielämää, vaan päinvastoin parantaa sitä. Telia on rakentanut Kajon mobiiliverkon kierrätetyistä verkkolaitteista, ja muutamista pikku vaikeuksista huolimatta verkko on toiminut moitteettomasti. Kiitos siis keskellä metsää toimivista yhteyksistä kuuluu Telialle!

Teksti: Lumi Anttila, Kale Koivunotko

Kuvat: Kris Loimaala

Mobiiliyhteyksiä ja digitaitoja

Telia on mukana yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Helpottaakseen partion tärkeää työtä ja partiolaisten elämää Kajolla Telia rakensi leirille kotimaisen, luontoystävällisen ja turvallisen mobiiliverkon kierrätetyistä verkkolaitteista. Tärkeää on, että leiriläisillä on toisiinsa ja ulkomaailmaan toimivat yhteydet, jotka on rakennettu Evon arvokasta luontoa kunnioittaen. Lisäksi Telia tarjoaa leirin järjestäjille lainaan laitteita ja liittymiä sujuvan leirikokemuksen mahdollistamiseksi.

Yhteistyömme perustana on mahdollistaa ja tukea lapsia ja nuoria seikkailemaan netissä turvallisesti. Yksi monista tärkeistä taidoista nopeasti muuttuvassa digitaalisessa maailmassa on turvalliset digitaidot. Telia on mukana leirin ohjelmassa jakamassa ja kertomassa tietoa medialukutaidosta ja misinformaatiosta.

Telian kumppani Pelastakaa Lapset yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa koulutti partiotoimijoita lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, sen ennaltaehkäisyn keinoista ja siitä, miten toimia jos lapsi kertoo kokemastaan. Lisäksi partiotoimijat saivat tietoa media- ja digiturvataidoista, jotka vahvistavat lapsen hyvinvointia, toimijuutta ja osallisuutta mediakulttuurissa. Leirillä jaettiin myös Pelastakaa Lasten Nettivihjeen julkaisemaa Mun keho mun rajat -opasta nuorille.