Första gången på Jamboree? Här har du några tips!  

Kajo är mitt första läger utanför kåren så det här kommer att bli väldigt spännande. Dock betyder det att jag inte har så mycket erfarenheter av Jamboreer så jag bestämde mig för att göra en intervju med någon som har mycket erfarenhet och kunde hjälpa mig att förbereda inför Kajo. Jag valde Isabelle Spiby som är från kåren Helsingfors KFUK/M Scouter och gladeligen svarade på lite frågor. 

 Har du tidigare varit på någon Jamboree?  

Jag har deltagit i tre världsscoutjamboreer: som deltagare i Sverige 2011, som en del av International Service Team (IST) i Japan 2015 och som lägerkårledare i USA 2019. Kajo blir dock bara min andra Finnjamboree, efter Roihu år 2016. På föregående Finnjamboree Kilke (2010) var jag i deltagarålder och skulle fått delta, men jag vågade inte, för jag upplevde att jag inte kunde tillräckligt bra finska.  

Om du har varit på flera, vilken är din favorit?  

Det är svårt att välja en favorit – alla storläger som jag deltagit på har varit jättekul! Om jag måste välja, så säger jag världsscoutjamboreen i Japan. Det är inte för att själva lägret på nåt sätt skulle varit bättre än de andra, men mest p.g.a. att det var långt borta och kändes mest exotiskt. Dessutom reste jag tåg och båt hela vägen dit och tillbaka, tillsammans med min fantastiska bror och två superawesome kompisar, vilket gjorde resan till ett ännu häftigare äventyr!  

Vad är ditt uppdrag på Kajo?  

Jag är med som skådespelare i de gemensamma programmen, alltså de stora showerna på scenen.  

Vad har du för känslor/förväntningar inför Kajo och vad ser du mest fram emot?  

Det känns konstigt att Kajo nästan redan är här! Jag har varit med och förberett i flera månader nu, men det känns som att tiden har gått alldeles för fort. Jag känner mig nästan lite överväldigad av att packa och åka iväg. Mest ser jag fram emot att få träffa alla scoutvänner som jag inte sett på länge, och att få bygga nya vänskaper.  

Vad får man inte missa på Finnjamboreen ( t.ex. något program, människor, programdalar)?  

Utan att låta för partisk så vill jag påstå att det definitivt är de stora showerna (invigningen, midfesten och avslutningsfesten) som du måste uppleva. Inte för att titta på mig, utan för att känna gemenskapen och stämningen när tusentals scouter är samlade på samma ställe. 

Har du några tips för såna som tidigare inte varit på Jamboreen?  

Våga tala med och lära känna nya människor, t.ex. i programdalarna eller varför inte i matkön! När man står i kö (vilket man gör ganska ofta på storläger) har man tid att bekanta sig med dem som står framför eller bakom, och då blir köandet plötslig mycket trevligare. En del av de du hinner bekanta dig med kan bli dina vänner livet ut. En del kanske du aldrig träffar igen, men du kan ändå minnas den korta stunden ni delade tillsammans en lång tid framöver.  

Vad skulle du aldrig fara utan på ett storläger?/Vad skulle du inte kunna leva utan på Kajo?  

En klocka! Visst kan jag ju se vad klockan är på min telefon, men den vill jag inte ha i handen hela tiden (så lite som möjligt, egentligen). Ett armbandsur är definitivt ett måste för att jag ska kunna hålla någon som helts koll på tidtabellen och mitt program. För att undvika en ful vit rand av solbränna, hänger jag ibland klockan i scouthalsduken, där den ju också alltid är med mig. 

Text: Molly  Weckman