Haastattelussa ensimmäistä kertaa finnjamboreelle lähtevä Minna Rämä: “Täysillä syvään päätyyn!”  

Jokaisen ensimmäinen finnjamboree on jännittävä kokemus. Kavereilta saattaa kuulla toinen toistaan uskomattomampia tarinoita aiemmilta leireiltä, ja voi olla vaikea tietää, mitä seuraavilta yhdeksältä päivältä pitäisi odottaa. Pandemian peruttua suurleirejä ympäri Suomen Kajo on ensimmäinen suurleiri monen tarpojan lisäksi myös yhä useammalle samoajalle, vaeltajalle ja aikuiselle. Haastattelimme ensimmäiselle finnjamboreelleen lähtevää aikuista, joka hyppäsi täysillä syvään päätyyn tarttumalla leirilippukunnanjohtajan pestiin.  

Nimesi, ikäsi ja kotilippukuntasi?  

Olen Minna Rämä, ja olen 43 vuotta nuori. Kotilippukuntani on juuri 60 vuotta täyttänyt Valkealan Kolmisoihtu, hyvä VKS!  

Mikä on pestisi Kajolla ja mitä odotat pestiltäsi?   

Pestini Kajolla on leirilippukunta 443, eli Hehku Lampun toinen leirilippukunnan johtaja. Parini tässä pestissä on kotilippukuntani leirikonkari Mikko. Odotan pestiltäni itselleni uusien tilanteiden ja ihmisten kanssa toimimista, haasteita ja niiden ratkaisemista.  

Mikä sai sinut innostumaan Kajolle lähdöstä?  

Minut sai innostumaan Kajolle lähtöön silloinen lippukunnanjohtaja Sanna sekä oma samoajapoikani, Veeti, joka lähtee myös Kajolle innokkaana.  

Mitä odotat eniten leiriltä?  

Odotan eniten leiriltä uusia tuttavuuksia ja tutustumisia muiden lippukuntien erilaisiin tapoihin. Odotan ideoita, vinkkejä ja ahaa-elämyksiä, joita voi viedä tuliaisena leiriltä omaan lippukuntaan. Lisäksi Ko-Gi-tapaaminen on laitettu ylös kalenteriin.  

Mitkä ovat TOP 3 leirivarusteesi?  

TOP 3 varustetta ovat hyvä tyyny ja korvatulpat, koska uni on tärkeää! Kolmas tärkeä varuste on puhelin, puhtaasti käytännön syistä.  

Millaisia leirivalmisteluja sinä tai lippukuntasi olette tehneet?  

Henkilökohtaisesti olen valmistautunut perinteisesti, eli pakkaamalla varustelistan mukaisesti. Pestini johdosta olen myös valmistautunut mm. Teams-palaverien muodossa ja lukenut yhden jos toisenkin sähköpostin ja WhatsApp-viestin. Lippukuntani valmistautui tilaamalla muutaman isomman teltan lisää sekä tietysti pakkaamalla ja viemällä ennakkoon leirilippukuntavarusteet leiripaikalle Lamppuun.  

Mitkä asiat mietityttävät tai askarruttavat leirissä?  

Eniten minua mietityttää ajankäyttö. Mielenkiintoista ohjelmaa leirillä on niin paljon! Lisäksi askarruttaa, miten saamme homman soljumaan kivuttomasti ja siten, että kaikilla olisi mukava leiri. Kommunikointi ja tiedonvälitys ovat suuressa roolissa tämän onnistumisessa.  

Mitkä ovat vinkkisi toiselle ensimmäistä kertaa finnjamboreelle lähtevälle?  

 Minun vinkkini toiselle ensimmäistä kertaa lähtevälle on: Täysillä syvään päätyyn! Kun kertoo rehellisesti, ettei ole aiemmin ollut finnjamboreella, saa valtavasti apua konkareilta. Kiitokset, eli se kuuluisa positiivinen palaute, on tässä kohtaa hyvä välittää mm. Mikolle, Sannalle ja Maaritille!  

Toimituksen vinkit ensikertalaiselle:  

1. Fiilistele, älä suorita  

Leiriä ei kannata ajatella suoritettavana asiana, jossa tarkoitus olisi tehdä mahdollisimman paljon asioita. Kajolla ohjelmaa on niin paljon, ettei kukaan ehdi tehdä kaikkea. Valitse siis itseäsi eniten kiinnostavat ohjelmat ja ota niistä kaikki irti!  

2. Rakenna ystävyyttä yli rajojen  

Ota opiksesi partioihanteista ja rakenna ystävyyttä yli rajojen. Kajolla ihmisiä on valtavasti ja nyt jos koskaan on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin toisista lippukunnista, partiopiireistä ja jopa ulkomailta!  

3. Kysy apua  

Leirillä meitä on yli 13 000, joten oli ongelmasi mikä tahansa, joku osaa varmasti auttaa. Et ole myöskään ainut ensikertalainen, etkä todennäköisesti ainut, jota jokin asia mietityttää. Älä siis turhaan häpeä avun tarvettasi! 

Teksti: Sofia Luukko