Hyvä startti leirille – eli mitä tehdä ensimmäisinä leiripäivinä  

Olet valmistautunut leiriin jo pitkään, pakannut rinkan edellisenä iltana ja juuri ennen bussin lähtöä hakenut kaupasta viimeisetkin leirieväät. Olet ottanut selvää oman ikäkautesi ohjelmasta sekä pestistäsi ja tiedät, keitä kanssasi nukkuu samassa teltassa. Leiri voi siis alkaa! Evolle saapuessasi iskee kuitenkin jännitys: mitä seuraavaksi?  

Ensimmäinen leiripäivä voi tuntua jännittävältä ja sekavalta, joskus kaaokseltakin. Yhtäkkiä ympärillä onkin valtava joukko vieraita ihmisiä, uusia käytäntöjä sekä paljon ohjelmaa, ja kaikki liikkuvat osat pitäisi saada sopimaan yhteen. Ei huolta! Leiriarki sujuu, kun olet valmis kysymään, auttamaan ja toimimaan. Leirilippukunta, ohjelmalaakso tai pesti ei toimi yhden ihmisen voimin, vaan kaikkien on oltava valmiita auttamaan – vaikka sehän me partiolaiset jo tiedettiinkin. 

Kokosin listan helpottamaan leirin ensimmäisiä päiviä ja vauhtiin pääsemistä. Toivottavasti siitä on apua nyt Kajolla tai myöhemmin jollain toisella leirillä!  

1. Tutustu omaan leirilippukuntaan. Vaikka leirilippukunta koostuisikin tutuista lippukunnista, joukkoon mahtuu aina uusia kasvoja ja toimintatapoja. Eri lippukunnilla on erilaisia käytäntöjä, joten heti leirin alussa on tärkeää sopia, miten erilaisissa tilanteissa toimitaan. Alusta asti kannattaa myös tutustua toisiin hyvällä asenteella: uuden ystävän löytäminen on hauskempaa leirin alussa kuin viimeisenä päivänä.  

2. Osallistu leirin pystyttämiseen. Jokaisella leirilippukunnalla on oma alue, johon oma majoitus pystytetään. Osallistu telttojen, katosten, leiriportin ja rakennelmien kokoamiseen. Jokaisen panosta tarvitaan.  

3. Tutustu leirialueeseen. Ota selvää, mistä löydät esimerkiksi lähimmät vessat, suihkun, keittiön, ohjelmalaaksot sekä ensiavun.  

4. Selvitä tärkeät puhelinnumerot ja toimintaohjeet. Ota itsellesi talteen leirilippukuntasi johtajien puhelinnumerot sekä mahdollisen pestisi yhteyshenkilöiden yhteystiedot. Leirialue on iso, joten toisia voi joskus olla hankala löytää. Sopikaa, keneen yhteyttä otetaan erilaisissa tilanteissa ja erityisesti silloin, kun kyseessä on jonkinlainen hätätilanne. 

 5. Perehdy ohjelmaan yleisesti. Leiri on pitkä, joten ohjelmaan on aikaa tutustua muinakin leiripäivinä kuin heti ensimmäisinä. Heti leirin alussa kannattaa kuitenkin ottaa haltuun kokonaiskuva ohjelmasta, ettei leirin lopussa iske kiire osallistua kaikkeen mukavaan! 

Teksti: Ida Maula 

Kuva: Markus Kuoppala