Heittäytymässä elämälaaksossa

Tiedätkö, miten elämä oikeasti toimii? Yksi Kajon ohjelmalaaksoista on elämälaakso, jossa pääset tutustumaan elämään ja sen monimuotoisuuteen aina solutasolta planetaarisiin systeemeihin. Leirin nettisivut kertovat, että laaksossa voit esimerkiksi rakentaa uusia ekosysteemejä, kurkistaa vedenalaiseen maailmaan sekä kokeilla levähtämistä metsäolohuoneessa. Myös me kävimme tutustumassa laakson tarjontaan ja oppimassa uutta. 

Saapuessamme laaksoon tunnelma vaikutti mietteliäältä ja odottavalta. Osallistujat katselivat ympärilleen ja tuntuivat pohtivan, mihin ensimmäiseksi tutustuisivat. Kun tarkkailimme tunnelmaa tarkemmin ja etenimme peremmälle laaksoon, huomasimme osallistujien tutkivan erilaisia ilmiöitä innoissaan, kokeilevan uutta ja pohtivan tehtäviä yhdessä. ”Täältä ihmisteemasta meiltä löytyy esimerkiksi kehoon ja seksuaalisuuteen sekä päihteisiin liittyviä rasteja. Täällä pääsee myös rauhoittumaan ja tutkimaan stressin vaikutuksia kehoon,” kertovat laaksossa työskennelleet Sonja ”Puu” Hirvonen sekä Suvi Harju. 

Eräällä rastilla samoajat Mikael Puska, Juuso Julkunen, Onni Honkaniemi, Ronja Helenius, Mikael Ajoudani, Vilma Skogster sekä Karri Kokko näyttivät heittäytyvän tehtävään, osa pukeutuneina koppakuoriaisiksi ja osa tapahtumaa kuvaten. 

”Teimme videon, jossa kerroimme ihmisille koppakuoriaisten tärkeydestä ekosysteemille. Kerroimme myös, millaisissa ympäristöissä ne elävät. Opimme, että lajeja on paljon erilaisia. Muuten menimme ilo edellä”, samoajat kertovat. 

Osa leirin ohjelmista voikin vaatia heittäytymistä, johon myös samoajat rohkaisivat muita. Toisiaan täydentäen samoajat kertoivat kokemuksen olleen leirillä hauskin tähän mennessä ja kannustivat muitakin heittäytymään: ”Heittäytykää! Heittäytyminen on hauskaa.” 

Teksti: Ida Maula

Kuva: Tuomas Jokinen