Har du koll på hur livet egentligen fungerar? I Livsdalen kan du ta reda på det och uppleva livet i både land och vatten samt lära dig mer om allt från cellerna och människokroppen till samhället och klimatet.  

Vi besökte Livsdalen för att se de fem olika temaområdena själv och träffa både uppdragstagare och deltagare. På början var stämningen förväntansfull när folk valde vilken punkt de skulle besöka först. När vi kom längre in i dalen, såg vi hur inne i ämnet många var. Det var intressant att se en grupp fundera på och diskutera olika illusioner de såg. Dalen var väldigt mångsidig och det fanns något för alla. ”Vi har ett människotema, och det finns punkter som handlar om kroppen, sexualiteten och droger. Man kan också koppla av och studera effekterna av stress på kroppen”, berättar Sonja ”Puu” Hirvonen och Suvi Harju som jobbar i dalen. 

På en annan punkt hade explorerscouterna Mikael Puska, Juuso Julkunen, Onni Honkaniemi, Ronja Helenius, Mikael Ajoudani, Vilma Skogster och Karri Kokko klätt ut sig till skalbaggar och de såg ut att ha så roligt att vi ville snacka lite med dem. ”Vi filmade en video och berättade om hur viktiga skalbaggar är för ekosystem. Vi berättade också vilka miljöer de lever i. Vi lärde oss att det finns många olika arter. Annars fokuserade vi på att ha det roligt.” Explorerscouterna berättade att det var den roligaste upplevelsen hittills på Kajo. De ville också uppmuntra andra att kasta sig över nya upplevelser. 

Text: Maija Tupala

Bild: Tuomas Jokinen