Puolustusvoimat mukana tekemässä Kajoa

Finnjamboree Kajo tarvitsee paljon infraa, jotta se pystyy tarjoamaan elämyksiä ja palveluita yli 13 400 partiolaiselle Suomesta ja maailmalta. Mistä saadaan kalustoa suurleirin järjestämiseen?  

Suomen Puolustusvoimat on partion pitkäaikainen kumppani partioleirien järjestämisessä. Puolustusvoimat tarjoavat Kajolle esim. paljon materiaalitukea. Olet saattanut myös nähdä Puolustusvoimien esittelypisteen kumppanuuskylässä ja varusmiesbändejä soittamassa. 

Materiaalituki Kajolle on pitänyt sisällään mm. sähkötavaraa, kilometrikaupalla johtoa ja kaapelia, varavoimakoneita, vajaa sata kenttäkeitintä, telttoja, leirisairaalan ja 80 kuutiometriä vesisäiliöitä (esim. Käsienpesupisteissä, keittiöissä ja varavesisäiliöinä). Tämä materiaalituki on ollut elinehto Kajon järjestämiseen ja kalusto arvoltaan monia miljoonia euroja. Materiaalin rahtaamiseen Kajolle ja takaisin tarvitaan 30 merikonttia. 

Kajolle rahdattu materiaali on samaa mitä Puolustusvoimat käyttävät omassa toiminnassaan. Partiolaisille tämä kalusto on myös hyvin tuttua, nukutaanhan monesti kesäleireillä puolijoukkueteltoissa. Tämä mahdollistaa kaluston lainaamisen ja helpon sekä tehokkaan käyttöönoton partioleireillä. 

Puolustusvoimien toimintaa esiteltiin kumppanuuskylässä eiliseen asti. Siellä pääsi kuuntelemaan varusmiesbändejä, näkemään varusteita ja tutustumaan puolustusvoimien toimintaan. Bändi-illassa maanantaina päälavalla soitti Kaartin soittokunnan varusmiesbändi. 

Puolustusvoimat ovat partiolaisten tärkeä ja pitkäaikainen kumppani, jota ilman moni leiri voisi jäädä järjestämättä. Kalusto on elinehto suuren partioleirin järjestämiselle, joten on mahtavaa kun Puolustusvoimat ovat kumppanina järjestämässä yhdessä Kajoa. 

Vielä lopuksi hauska fakta: Puolustusvoimilta saatiin lisäksi Kajon ajaksi lainaan 279 polkupyörää. 

Teksti: Kale Koivunotko

Kuvat: Toivo Laiho (ylempi kuva ja artikkelikuva), Filip Eller (alempi kuva)