Levande biblioteket ökar medvetenheten och förståelsen

Den 21.7 ordnas en tyst kväll på Kajo då hela lägret lugnar ner sig med andaktsfulla aktiviteter. En av aktiviteterna är ett levande bibliotek där man kan bekanta sig med personer med olika bakgrunder, livsberättelser och upplevelser.

Ett levande bibliotek fungerar som ett vanligt bibliotek, men böckerna som man lånar är riktiga människor. Böckerna kan representera olika minoriteter, familjeformer eller fysiska egenskaper. På grund av detta, kan böckerna uppleva diskriminering eller fördomar i vardagen. Låntagaren kan fråga om saker som hen inte känner till eller låta boken berätta själv. Meningen med ett levande bibliotek är att öka medvetenheten och förståelsen för mångfald. Det är alltså ett perfekt tillfälle att lära sig något nytt!

Kajos levande bibliotek samlar många olika intressanta personer. Du kan diskutera olika livsåskådningar som judendom, pingstkyrkan och ateism. En av böckerna är en kristen anarkist. Vissa böcker representerar olika familjeformer som en ung mor till en storfamilj och en person med stor åldersskillnad i sitt förhållande. Några andra böcker är till exempel en kvinnlighetens imitatör, en ickebinär person i det finländska samhället och en barnskyddsklient på toppen av en ungdomsorganisation. Det finns alltså mycket att välja på!

Hanna Ylitolonen, experten som ansvarar för biblioteket, ser fram emot kvällen. ”Jag hoppas att jag kan också låna en bok. Förhoppningsvis kommer det många människor som vill bekanta sig med olika synpunkter och lära sig nytt.”

Levande biblioteket ordnas vid två tillfällen i Livsdalen. Första tillfället är kl. 17.30-19 och är främst avsedd för spejar- och explorerscouter. Roverscouter och vuxna kan besöka levande biblioteket kl. 19.30-21. Det finns över 20 böcker och några av dem finns på engelska. En svenskspråkig tolk finns också tillgänglig. Kom ihåg att respektera boken som berättar om sig själv, sitt liv samt viktiga och personliga saker.

Levande biblioteket är en del av scoutprogrammet för explorerscouter. Målet är att lära sig respektera mångfald, mänskliga rättigheter och människovärde. Allians rf:s materialer har använts som källa i texten. (nuorisoala.fi/palvelut/yhdenvertaisuus/elava-kirjasto/)

Text: Maija Tupala

Bild: Kristian Jokinen