Ett häftig första intryck av Kajo

Invignings ceremonin är över och som förväntat så tog den oss med storm. Över en timme tog det från att ställa upp till lägerbål till att det väl började. Det tar ju ganska länge att dirigera ut en plats för alla 13 000+ (tusen) deltagare, men spänningen hölls ändå i liv under hela förflyttningen.


Man kunde höra scout-rop överallt och på flera språk. Flaggor från olika länder höjdes upp i luften av stolta och glada deltagare påväg till scenen. När man väl kom fram möttes man av en enorm skara människor, alla väntandes på samma sak, att invignings festen ska börja.


Vi fick se både teater, videor och musiknummer. Till och med kom information om att President Sauli Niinistö hälsat till oss på Kajo. Feelisen var helt klart på topp.


”Det var större än jag förväntade mig. Häftigt var det!” konstaterar deltagaren Jennifer Sundelin från Jakobstads Flickscouter på frågan hur hon tyckte ceremonin var.

Jennifer Sundelin, Explorerscout. Bild: Jessica Nyberg


Som kanske flera av oss har funderat på var varför det fanns en CD-skiva med i packnings-listan.
”Det var konstigt. Jag vet att de blänker och kan användas som fågelskrämmor, så jag tänkte att de säkert ska med för något just för att de blänker. Berättar deltagaren Tove Marie Andersson från Ekenäs skogsvandrare.


Och Tove Marie tänkte helt rätt, eftersom de användes just för att blänka vid invignings ceremonin. Man höll dem i handen och viftade. Och magiskt blev det!
”Det var helt huikea” säger Tove Marie, som sedan förklarar att det är ett ord som används i Ekenäs och betyder att det var häftigt och överraskande.

Tove Marie Andersson, Spejarscout. Bild: Jessica Nyberg


Både Tove Marie och Jennifer berättade att vågen var en favorit. Den gjordes både från sida till sida och inifrån och ut, flera gånger!


Även gångerna då alla viftande med halsduken kändes häftigt.
”Man blev nog mera taggad på de resterande två ceremonierna nu” säger Jennifer Sundelin.


Nästa ceremoni är på tisdagskvällen. Vi längtar redan!

Text: Jessica Nyberg

Bilder: Kristian Jokinen, Jessica Nyberg