Partio on monessa mielessä ilmastoviisas harrastus. Partiolaiset hankkivat varusteita pitkäikäiseen käyttöön, lainaavat kaverille heiltä puuttuvia tarvikkeita ja liikkuvat tapahtumiin joukkoliikenteellä. Leireillä majoitutaan teltoissa ja syödään omista astioista, jotka tiskataan kuumaa vettä tuhlaamatta.
Kajon kaltainen tapahtuma synnyttää ilmastovaikutuksia. Ilmastovaikutuksilla tarkoitetaan Kajon tapauksessa kaiken ympärillämme näkyvien aktiviteettien ja materiaalien valmistamisen, kuljettamisen tai käyttämisen synnyttämiä päästöjä. Esimerkiksi jokainen leirillä käytetty tavara on valmistettu energiaa ja raaka-aineita käyttäen. Tarvikkeet on kuljetettu Kajolle polttoainetta kuluttaen. Myös leirillä kuluu sähköä ja polttoaineita. Kajon hiilijalanjälki saadaan, kun lasketaan kaikki nämä yhteen.
Miten suuri Kajon tai kajolaisen hiilijalanjälki sitten on? Kajon kokonaispäästöt voimme määrittää vasta tapahtuman päädyttyä, kun tiedämme tapahtumaa varten tehdyt hankinnat, kulutetun energian ja ajetut autokilometrit. Voimme kuitenkin jo nyt esittää arvioita esimerkiksi siitä, miten paljon kajolaisten ruoka synnyttää ilmastovaikutuksia.
Esimerkki: Maanantain 18.7. ilmastopäästöt
Maanantaina leiriläisten aamu käynnistyi aamiaisella, jossa on jugurttia, leipää ja juustoa. Lounaalla syötiin kasvisbolognesea ja päivällisellä kasvis- tai kinkkukiusausta, iltapalalla lettuja. Näiden aterioiden yhteenlaskettu ilmastovaikutus on noin 3,8 – 4,6 kiloa hiilidioksidia, riippuen siitä, syökö päivälliseksi kasvis- vai kinkkukiusausta. Maanantain ruokien yhteenlaskettu ilmastovaikutus on suunnilleen yhtä suuri, kuin matka henkilöautolla Hämeenlinnasta Evolle.
Illalla saunovien leiriläisten veden lämmitys synnyttää 20 gramman hiilidioksidipäästöt. Saunan lämmitys synnyttää 1,2 kilon hiilidioksidipäästöt leiriläistä kohden. Päivän aikana syntyneiden jätteiden kierrätys on yhteensä vain puoli kiloa hiilidioksidia. Kierrätyksellä on kuitenkin merkitystä, sillä lajittelematon sekajäte synnyttää moninkertaiset päästöt kierrätykseen verrattuna.
Lukujen suuruusluokkaa voi olla vaikeaa hahmottaa. Niiden selvittäminen ja laskeminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta päästöjä voidaan vähentää entisestään tulevilla leireillä. Tämä on partion ilmastotyön päätavoite. Yksittäisenä leiriläisenä me kaikki voimme vaikuttaa Kajon hiilijalanjälkeen suosimalla kasvisruokaa tulevilla(kin) leireillä, vähentämällä kuuman veden käyttöä ja kierrättämällä oikein. Voimme myös suosia yhteiskuljetuksia ja julkista liikennettä.
Kajolla ilmastovaikutuksia selvittävät alan parissa partion ulkopuolellakin toimivat ilmastoekspertit Janita Rintala ja Salla Ahonen. Ilmastoeksperttien työ jatkuu myös leirin jälkeen pitkälle syksyyn – vasta silloin saamme tietoon, mikä oli Kajon ilmastovaikutusten toteuma.
Teksti: Kajon vastuullisuustiimi
Kuva: Filip Eller