Radiopartio: Radioita, ystäviä ja kansainvälisyyttä

Kansainväliset osallistujat, eli KV-vieraat ovat merkittävä osa Kajoa. Moni odottaakin leiriltä eniten juuri uusia kansainvälisiä ystäviä, joita on helppo tavata finnjamboreella. Radiopartiolaiset tapaavat toisiaan kuitenkin radion välityksellä myös leirien ulkopuolella, ja he voivat saada uusia partiokavereita vaikka joka päivä. Heidän ei siis tarvitse odottaa vuosia saadakseen uusia kansainvälisiä ystäviä partiosta! 

Radiopartiolaisten teltta sijaitsee Välähtämössä leirisuoran päässä. Käsitteenä radiopartio saattaa olla monelle vielä vieras, joten kävimme haastattelemassa radiopartiolaisia ja ottamassa selvää heidän toiminnastaan. 

Teltalta löytyi heti kaksi radiopartiolaista, Ervin van der Haar Alankomaista ja Jochen Sulovsky Saksasta. He tapasivat toisensa radion kautta 19 vuotta sitten ja ovat pysyneet ystävinä siitä asti. Van der Haarin mukaan radiopartio on maailmanlaajuista yhteydenpitoa muihin partiolaisiin radion kautta. Keskustelua voidaan käydä niin toisten partioleirien kuin yksittäisten ihmistenkin kanssa.  Radiopartiota on kuitenkin mahdollista harrastaa useilla eri tavoilla, ja äänen lisäksi toisille voidaankin lähettää esimerkiksi kuvia.

Radiopartion harrastamiseen tarvitaan radioasema ja aseman käyttöön tarvittava lisenssi. Sekä van der Haarilla että Sulovskylla on radioasema kotonaan, ja he puhuivatkin toisilleen myös ennen Kajolle tuloa. Van der Haar kertoo olevansa radion äärellä jopa päivittäin. “Koronan äärellä olin radion äärellä joka tunti”, hän naurahtaa. Hän arvioikin, että pandemian aikana kiinnostus radiopartiota kohtaan kasvoi, koska radiopartio oli helppo tapa harrastaa partiota kokoontumis- ja liikkumisrajoituksista huolimatta. 

Yksinkertaisimmillaan radiopartiota voi siis lisenssin hankkimisen jälkeen harrastaa asettumalla radion ääreen ja puhumalla muille samaan aikaan radion äärellä oleville partiolaisille. Radiopartiolaisilla on kuitenkin kaksi sääntöä: politiikasta puhuminen on kiellettyä, eikä musiikkia saa soittaa. Frontside Olliet ja Pitkät kuumat kesät on siis kuunneltava muualta, mutta mistään muualta tuskin tavoittaa yhtä monta uutta partiolaista maailmanlaajuisesti. “Vuonna 2007 oli kilpailu, jossa tarkoituksena oli puhua 1000 uudelle partiolaiselle ympäri maailman. Saavutin tuon tavoitteen vuodessa”, van der Haar muistelee. 

Kajolla radiopartiolaisten teltalla voi suorittaa merkin osallistumalla viiteen teltalla suoritettavaan aktiviteettiin, kuten morsetuksen opetteluun tai radiotornin rakentamiseen. 

Teksti ja kuva: Sofia Luukko