Vyömerkki, mikä se on ja miksi sinun kannattaisi hankkia Kajon vyömerkki?

Vyömerkki, mikä se on ja miksi sinun kannattaisi hankkia Kajon vyömerkki? 

Vyömerkki on useimmiten metallinen merkki, joita teetetään esim. suurille tapahtumille ja suurleireille. Samoin osalla partiokeskuksista on oma vyömerkkinsä, kuten Partiopoukamalla oli. Osa esim. lilja-merkeistä voi olla myös muista materiaaleista valmistettu, kuten nahasta, ja vyömerkki voidaan myös polttaa vyön nahkaan polttomerkkinä. Tavallisista tapahtumamerkeistä poiketen vyömerkkiä kannetaan vyössä “ikuisesti”. Vyömerkin voi vyön lisäksi kiinnittää myös mm. lierihatun vyöhön, vaellussauvaan tai lippukunnan lipun tankoon. 

Vyömerkkiperinne on monia vuosikymmeniä vanha perinne partiolaisten keskuudessa ja esim. jokaiselle finnjamboreelle on teetetty oma vyömerkkinsä. Vyömerkkiperinteen esikuvana on pidetty partiolaisen vaellussauvaan kiinnitettäviä metallisia merkkejä. Tämä perinne löytyy myös keski-Euroopasta, jossa monilla kylillä on oma metallinen merkki, jonka voi ostaa ja kiinnittää omaan vaellussauvaansa käydessään kylässä.  

Leirilehti pääsi ihailemaan Maria “Misha” Hastin partiovyötä, jossa komeilevat kaikkien aikaisempien finnjamboreiden vyömerkit. Hän on ollut Kajon lisäksi jokaisella finnjamboreella ja oli 2016 saanut ystävältä 50-vuotissyntymäpäivänään lahjaksi partiovyöhönsä teetettynä kaikkien näiden leirien vyömerkit. 

Miten saan itselleni Kajon vyömerkin? 

Se on vielä mahdollista, mutta sinun tulee olla oikeaan aikaan liikkeellä! Kajon aikana vyömerkin on voinut tilata Torilla Partiomuseolla. Mutta jos vyömerkin tilaaminen Partiomuseolla jäi, niin merkkejä on tulossa myös myyntiin myöhemmin netissä https://www.antikvariaatti.net/kauppiaat/suomen-partiomuseoyhdistys-ry.  Merkit teetetään Kajon jälkeen ja postitetaan tilaajille syksyllä, mutta sen lisäksi satsi vyömerkkejä tulee vapaasti ostettavaksi verkkokauppaan (yllämainittu). Kajon metallisen vyömerkin hinta oli ainakin ennakkotilaajille 3€ + postikulut, eli ei paljon. 

Nyt on hyvä aika alkaa kartuttamaan omaa vyömerkkikokoelmaa Kajon vyömerkillä. Vuosien saatossa merkkejä voi kertyä vyöhön ja jossakin vaiheessa vyösi voi olla yhtä hieno kuin Mishan vyö. Kajon vyömerkkejä tulee kuitenkin enää myyntiin rajoitetusti, joten pysy tarkkana! 

Kuva (ylempi ja artikkelikuva): Riina Honkanen 

Kuva (alempi): Markus Kuoppala 

Teksti: Kale Koivunotko