Miksi Kajon ateriat myöhästyivät niin usein? Kävimme haastattelemassa Kajon muonituspäälikköä Sofia Rusia kysyäksemme tämän ja muutaman muun kysymyksen liittyen Kajon muonitukseen.

Tiesitkö, että noin 90% kajon ruuista tuotetaan Suomessa? Kajolla vain yksittäiset tuotteet kuten hedelmät ja kahvi tulevat ulkomailta. Kuten todettua, Kajon muonituksessa suositaan kotimaista, sekä Suomen lakien ansiosta liha on eettisesti tuotettu.

Paljonko arvioit hävikkiä tulevan? Kaikki jatkokäyttökelpoiset tuotteet lahjoitetaan paikallisille tai palautetaan toimittajille. Syömäkelvottomat tuotteet palautetaan ruuan tuottajille, jotka hävittävät tuotteet energiatehokkaasti. Kajolla on jakelumäärät arvioitu mahdollisimman tarkasti, jotta hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän.

Muonituukseen on budjetoitu jokaiselle 8-10 euroa päivän ruokiin. Budjetoinnissa on ollut kasvua elintarvikkeiden nousseiden hintojen myötä.

Päivän ruoka ja tiskivesi vaikuttavat veden kulutukseen keittiössä. Rusin arvio vettä kuluvan noin 2-4 tuhatta litraa päivässä jokaisessa alaleirissä.

Koska jaksoit lukea tänne asti saat selville, miksi useat ruoat myöhästyivät. Ruoka myöhästyy, koska sama toimitus kulkee lahdesta evolla päivittäin useamman kerran päivässä. Pienikin viivähdys matkassa aiheuttaa muutaman kymmenen minuutin myöhästyksen ruuan jakelussa.

Teksti: samoajaikäiset vastuullisuusetsivät

Kuva: Filip Eller