Partiomuseo Kajolla ‒ “Me olemme partion keskusmuisti”

Kajon torilla sijaitsevassa Partiomuseossa pääsee kertaamaan sekä Suomen Partiolaisten että Partiomuseon historiaa. Partiomuseon museonäyttelyiden toimintaa Kajolla hoitaa Partiomuseoyhdistyksen varapuheenjohtaja Markus “Mambo” Laine. 

Partiomuseoyhdistyksen varapuheenjohtaja Markus “Mambo” Laine

Mikä ihmeen Partiomuseo?

Partiomuseo perustettiin  21.2.1962 ja se viettääkin nyt 60-vuotisjuhlavuottaan. Museo toimii päätoimisesti Turussa Läntisellä Pitkäkadulla, mutta sillä on museonäytteilyitä myös partioleireillä.

“Sloganinamme on toiminut ‘Olemme partion keskusmuisti’”, yhdistyksen varapuheenjohtaja Mambo kertoo.

Partiomuseo haluaa tallentaa kaiken, mitä suomalaisessa partiotoiminnassa tapahtuu. Tämä ei kuitenkaan onnistu yksin, vaan museo toimii yhteistyössä piirien, lippukuntien ja yksittäisten partiolaisten kanssa.

“Koko ajan tarkoitus on ollut tallentaa suomalaista partiohistoriaa jälkipolville esineinä ja dokumentteina.”, Mambo kertoo museon toiminnan periaatteista.

Partion historiaa aikajanalla

Päänäyttelyn teemana toimii Suomen Partiolaiset ry 50 vuotta. Näyttelyssä matkaa yli 50 metrinen köysi, johon on ripustettu vuosilukuhuivit merkitsemään, missä kohtaa aikajanaa kuljetaan. 

Museon katossa kulkee aikajana

Näyttely esittelee erityisesti suurleirien historiaa, mutta mukaan on otettu myös esimerkiksi partioasuja eri vuosikymmeniltä. Näyttelyn lopussa esitellään Partiomuseon 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi myös museon itsensä historiaa. 

Suurleirien historiaa päänäyttelyssä

Mambon mukaan Kajon näyttelyssä on hyvin pieni osa Partiomuseosta. Museon pisteellä on esillä vain valittujen teemojen mukaiset näyttelyt. Suunnitteluvaiheessa museo keskusteli Suomen Partiolaisten kanssa siitä, mitä museoon erityisesti leirillä halutaan esille ja näyttelyiden esineet ja dokumentit päätettiin sen pohjalta. 

Partiomuseo leirillä

Museota valmisteltiin Kajoa varten Mambon mukaan yli puolitoista vuotta konkreettisesti, mutta henkisellä tasolla jopa kahdesta kolmeen vuotta. Korona-aika on tietenkin ollut läsnä suunnittelussa, kun terveys ja turvallisuus on otettu entistä tarkemmin huomioon. Itse leirille saavuttiin tiukasti pakatun 20 kuutiollisen tavarakuorman kera, josta telttoja lähdettiin rakentamaan lattiasta rakenteisiin ja kattoon. 

Heti museon avattua lauantaina saavutti ihmismäärä jopa 450:n lukemat. Sunnuntaina illansuussa museo ei malttanut sulkea oviaan, kun vierailijoita saapui jatkuvasti lisää. Mambo myös kertoo huomanneensa monen ihmisen tulleen useamminkin kuin kerran näkemään museon sisältöä. Hänen mielestään leiriläiset ovat ottaneet museon oikein innostuneesti vastaan. Mambo haluaa jatkossakin toivottaa kaikki tervetulleeksi Partiomuseoon niin Kajolla kuin leirin jälkeen Turussakin.

Näin se alkoi ‒ Partiomuseon historiaa

Teksti: Emmi Järvinen, Salli Piirainen, Pihla Valli

Kuvat: Salli Piirainen

Historiikkeja keräilijöille 

Useat lippukunnat tallentavat historiaansa esimerkiksi historiikkeihin, joita osa partiolaisista keräilee. Eri lippukuntien historiikkeja voi ostaa partiomuseosta, joka myy niitä lippukuntien puolesta ottamatta välityspalkkiota.  

Teksti: Taru Kyllönen