“Pitäkää hauskaa mutta älkää hölmöilkö ihan liikaa” – haastattelussa turva

Kajolla on useita suuria tapahtumia ja yli 13000 ihmistä. Tätä ihmismäärää on jonkun valvottava, ja tämä tehtävä kuuluu turvalle. Haastattelimme pitkään turvassa toiminutta Juha Wasamaa turvan toiminnasta ja haasteista Kajolla.

“Hei, olen Juha. Olen turvassa, tehnyt turvaa jo vuodesta liian pitkä aika sitten.“

Mitä turva tekee?

Juhan mukaan turva pitää huolta leirin toimivuudesta ja mukavuudesta sen ollessa kuitenkin turvallinen. “Turva valvoo, että kaikilla on kivaa ja leiri pysyy turvallisena”, sanoo Juha.

Mikä on parasta työssäsi? Entä ikävintä?

Parasta turvassa työskentelemisessä on se, että pääsee näkemään ja kokemaan vähän kaikkea. Juha pitää auringonnousuista ja -laskuista sekä heidän hyvästä tiimistään. 

Työajat vaikuttavatkin olevan hyvin vaihtelevia päivystämisen vuoksi. Tämän takia Juhalle ikävintä työssä onkin yöllä valveilla pysyminen. Myös hyttyset häiritsevät toisinaan työntekoa.

Mitä tavalliseen työpäivääsi kuuluu?

Juhan työpäivä alkaa rivijärjestyksenvalvojien brieffaamisella ja matkaan lähettämisellä. Tämän jälkeen turva ryhtyy yhteistuumin ratkomaan esiin nousseita ongelmia. Turvalla ei siis ole ikinä kahta samanlaista päivää, vaan on aina voitava soveltaa taitojaan päivän tehtävien hoitamiseksi.

Mitä järjestyksenvalvojana toimiminen vaatii?

Aivan ensimmäisenä on järjestyksenvalvojakurssin oltava suoritettu. Kurssin voi yleensä suorittaa suoraan partiossa. Hyvät sosiaaliset taidot sekä kyky kohdata ihmisiä ovat myös kriittisen tärkeitä. “Ja vähän pilkettä silmäkulmaan”, Juha lisää.

Onko sinulla vinkkejä Kajolaisille turvalliseen arkeen?

“Pitäkää hauskaa mutta älkää hölmöilkö ihan liikaa”

Miten päädyit tekemään tätä työtä Kajolle?

Juhan usean vuoden ura turvalla alkoi suorasta kysymyksestä “Lähdetkö tekemään turvaa?” Juha päätti tarttua tilaisuuteen ja lähti suorittamaan turvan tehtäviä.

Onko teille tullut kielimuureista ongelmaia?

Kielimuuri ei ole ollut ongelma turvalle. 

“Kyllä me siitä kielimuuristakin mennään läpi”, vastaa Juha.

Onko Kajo ollut osaltanne rauhallinen?

Kajo on Juhan mukaan ollut hyvin rauhallinen, vaikka toki juhlissa on ollut ollut hieman tekemistä. Eilisestä rave partystä Juha kommentoi seuraavasti: “Ne meni ihan hyvässä järjestyksessä eikä ihan hirveästi otettu tappioita”.

Lopuksi Juha halusi vielä toivottaa kaikille Kajolaisille mukavaa leiriä. Juha ohjeistaa leiriläisiä pitämään hauskaa; turva huolehtii kyllä leirin järjestyksestä.

Teksti: Lauri Manner-Raappana, Samu Rossi ja Sami Ollinmäki

Kuva: Samu Rossi